1st HEROINES’BLOG ENTRY
10th Μαρτίου 2020
By María Carracedo, Fundación INTRAS
‘’ Μπορώ να απωθώ τα πάντα από πάνω μου, ενόσω γράφω.
Οι λύπες μου εξαφανίζονται και το θάρρος μου αναγεννιέται’’
Anne Frank
Αυτά τα λόγια της Άννα Φράνκ (της ηρωίδας) εκφράζουν απόλυτα το κεντρικό σκοπό του προγράμματος HEROINES: τη χρήση της γραφής ως εργαλείο ενδυνάμωσης των γυναικών για να υπερνικήσουν προκλήσεις και βίαιες καταστάσεις [1]που βιώνουν και συνεπώς…… .να γίνουν Ηρωίδες.
Ωστόσο, είναι πραγματικά εφικτό να γίνεις μια ηρωίδα χρησιμοποιώντας τη δημιουργική γραφή; Η απάντηση είναι ναι, είναι εφικτό.
Το λεξικό του Cambridge περιγράφει την ηρωίδα ως ‘’μια γυναίκα η οποία είναι άξια θαυμασμού για κάτι που έχει κάνει πολύ γενναίο ή έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό’’ . Tο να ξεπεράσεις μια κατάσταση στην οποία υφίστασαι βία συνιστά κάτι πολύ γενναίο και αποτελεί μια σημαντική αλλά και δύσκολη κατάκτηση. Κάθε γυναίκα που επιτυγχάνει να επιβιώσει, να μη παραδοθεί και να νικήσει τις φυλετικές διακρίσεις είναι δίχως αμφιβολία ηρωίδα.
Δυστυχώς , αποτελεί ακόμα μια πραγματικότητα ότι η πλειοψηφία των γυναικών εκτίθενται σε έμφυλη βία και διακρίσεις, αλλά για τις γυναίκες που θα λάβουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα το ρίσκο είναι μεγαλύτερο. Είναι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους. Το ρίσκο για αυτές τις γυναίκες να πέσουν θύματα έμφυλης βίας είναι 4 φορές υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό. Το 75% των γυναικών με προβλήματα ψυχικής υγείας έχει βιώσει την έμφυλη βία στη ζωή της.[2]
Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να τις υποστηρίξει στην διαδικασία της ανάκαμψης με τη χρήση της θεραπευτικής γραφής η οποία αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενδυνάμωσης. Υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες διερευνούν τις πολλαπλές επιδράσεις της γραφής σε νοητικό επίπεδο και σε επίπεδο διάθεσης. Μια από αυτές της έρευνες διεξήχθη από τον James Pennebaker: έβαλε μια ομάδα ατόμων να αφιερώσουν 20 λεπτά την ημέρα να γράψουν εκφραστικά κάτι που τους προκάλεσε ένα συναισθηματικό ερέθισμα, συνήθως κάτι τραυματικό ή κάτι που τους αναστάτωσε και μια άλλη ομάδα να γράψουν σκέψεις που δεν έχουν κάποια συσχέτιση μεταξύ τους. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Η ομάδα των ατόμων που είχε εντολή να γράψει απλές περιγραφές χωρίς συναισθήματα δεν βίωσαν καμία διαφορά, ενώ η ομάδα που έγραψε εκφραστικά επισκέφθηκε τους γιατρούς λιγότερο –στην κυριολεξία αισθάνθηκαν καλύτερα.
Στο πρόγραμμα Heroines θα εξασκήσουμε τη θεραπευτική γραφή σε ομάδες , μοιράζοντας με άλλες γυναίκες σκέψεις και συναισθήματα , έτσι ώστε να μην εξερευνήσουμε τα θέματα μόνες αλλά με υποστήριξη από ειδικούς και από άλλες γυναίκες. Τα οφέλη της γραφής ως προς την ευημερία έχουν αναγνωριστεί ως μέσο ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, της αποστασιοποίησης από αρνητικές αναμνήσεις και συσχετισμούς ,της ευχαρίστησης, της αποδοχής της ευαλωτότητας, της διαχείρισης του στρες, της διασκέδασης και της ενδυνάμωσης. Όλα αυτά δωρεάν, διαθέσιμα σε όλους, χωρίς αρνητικές παρενέργειες!!
Συνεπώς, ας γράψουμε και ……η Δύναμη θα είναι μαζί μας!
[1]. Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν τη βία κατά των γυναικών ως: οποιαδήποτε πράξη έμφυλης βίας που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να προκαλέσει σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανόμενων απειλών πράξεων εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνουν στη δημόσια ή την ιδιωτική ζωή’’ Αυτό είναι το νόημα που αποδίδουμε στο πρόγραμμα HEROINES.
[2] Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από την έρευνα η οποία έχει διεξαχθεί από την FEDEAFES (Spanish Federation of Associations of Families and People with Mental Illness) “Investigación sobre violencia contra las mujeres con enfermedad mental“ (2017).
Deja una respuesta
Lo siento, debes estar conectado para publicar un comentario.